Bel ve bacak ağrılarınızın sebebi ‘spinal stenoz’ olabilir!

Bel ve bacak ağrılarınızın sebebi ‘spinal stenoz’ olabilir!
Spinal stenozun, omurga kanalının daralması sonucu sinirler üzerinde baskı oluşturan bir durum olduğunu belirten uzmanlar, en sık bel bölgesini etkilediğini söylüyor.
Spinal stenozun bel ve bacaklarda ağrı, uyuşma, güç kaybı ve ileri vakalarda yürüme güçlüğü gibi belirtilerle ortaya çıktığını aktaran Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Op. Dr. İdris Avcı, “Fizik tedavi, ilaçlar ve epidural enjeksiyonlar gibi konservatif yöntemlerle ağrısı veya hareket kısıtlılığı düzelmeyen hastalar için cerrahi düşünülür.” dedi. Ameliyat sonrası tam iyileşme süresinin 3 ila 6 ay arasında değişebileceğini dile getiren Avcı, düzenli egzersiz ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları ile hastalığın tekrarlama riskinin en aza indirilebileceğini vurguladı.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Op. Dr. İdris Avcı, spinal stenozu açıklayarak, belirtileri, cerrahi tedavi seçenekleri, iyileşme süreci ve hastalığın tekrarlama olasılığına dair bilgi verdi.
En fazla bel bölgesini etkiliyor!
Spinal stenozun, omurga kanalının daralması sonucu omuriliğe ve sinir köklerine baskı uygulayan bir durum olduğunu dile getiren Op. Dr. İdris Avcı, “Omurga cerrahisinin ilgilendiği en yaygın rahatsızlıklardan biri olan spinal stenoz, özellikle yaşlı bireylerde sıkça görülür ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir.” dedi.
En sık görülen spinal stenoz tipinin lomber spinal stenoz olduğunu ve bel bölgesini etkilediğini aktaran Avcı, “Diğer bir yaygın tip ise boyun bölgesindeki servikal spinal stenozdur. Stenozun şiddeti ve semptomları, daralmanın yerine ve sinir yapılarının ne derece etkilendiğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.” şeklinde konuştu.
Belirtiler, ağrı ve uyuşma ile kendini gösteriyor…
Spinal stenoz belirtilerine değinen Op. Dr. İdris Avcı, bu belirtileri şöyle açıkladı:
“Lomber spinal stenozda, hastalar özellikle yürürken veya ayakta durduklarında belden bacaklara yayılan ağrı hissedebilirler. Bu ağrı, oturma pozisyonunda azalır. Sinir sıkışması nedeniyle bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve güç kaybı gibi belirtiler ortaya çıkar. İleri vakalarda hastalar yürüme güçlüğü yaşayabilirler. Servikal spinal stenozda, boyun bölgesinde ağrıya ek olarak kollarda uyuşma ve güçsüzlük görülebilir. İleri durumlarda omurilik hasarı belirtileri olarak yürüme dengesizliği ve ince motor hareketlerde zorlanma da oluşabilir.”
Belirtiler alternatif seçeneklerle yönetilemediğinde cerrahiye başvurulabiliyor
Ortaya çıkan belirtilerin günlük yaşam aktivitelerini zorlaştırarak hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebileceğine dikkat çeken Op. Dr. İdris Avcı, “Özellikle hareket kısıtlılığı yaşayan bireyler, erken tedavi ile semptomlarını hafifletebilir ve fonksiyonel bağımsızlıklarını geri kazanabilirler.” dedi.
Spinal stenoz tedavisinde cerrahi müdahalenin, diğer tedavi yöntemleri yetersiz kaldığında gündeme geldiğini vurgulayan Avcı, “Fizik tedavi, ilaçlar ve epidural enjeksiyonlar gibi konservatif yöntemlerle ağrısı veya hareket kısıtlılığı düzelmeyen hastalar için cerrahi düşünülür. Cerrahi tedavi yöntemleri, omuriliğe ve sinirlere olan baskıyı azaltmayı amaçlar.” açıklamasını yaptı.
Spinal stenoz cerrahisinde hastaya ve durumuna göre farklı yöntemler kullanılabiliyor!
Spinal stenoz cerrahisinde başvurulan başlıca yöntemlere açıklık getiren Op. Dr. İdris Avcı, şöyle devam etti:
“Laminektomi olarak da adlandırılan dekompresyon cerrahisi, spinal stenoz tedavisinde en yaygın uygulanan cerrahi yöntemlerden biridir. Omurilik kanalını genişletmek için omur kemiklerinin arka kısmında bulunan ‘lamina’ adı verilen yapı çıkarılır. Böylece sinir kökleri üzerindeki baskı azalır ve sinirlerin serbest hareket etmesi sağlanır.
Omurga kararsızlığını önlemek için yapılan spinal füzyon, dekompresyon işlemi sonrası omurga kemiklerinin sabitlenmesiyle yapılır. Omurga segmentlerinin birleştirilmesi, omurgada hareket kaybına yol açabilse de ağrı kontrolünü sağlar ve stabilite kazandırır. Bu yöntem, özellikle omurgada deformite veya aşırı kararsızlık durumunda tercih edilir.
Gelişen teknoloji ile birlikte minimal invaziv yöntemler de spinal stenoz tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Bu tekniklerde daha küçük kesiler kullanılarak omurga üzerindeki travma azaltılır, iyileşme süresi kısalır ve hastaların günlük yaşama dönüşü hızlanır.”
Ameliyat sonrası 3-6 içinde tam iyileşme sağlanabiliyor…
Spinal stenoz ameliyatı sonrası iyileşme sürecinin, hastanın yaşına, genel sağlık durumuna, cerrahi yönteme ve ameliyatın kapsamına bağlı olarak değişiklik gösterdiğini ifade eden Op. Dr. İdris Avcı, “Minimal invaziv tekniklerle ameliyat edilen hastalar, geleneksel yöntemlere kıyasla daha hızlı iyileşme eğilimindedir. Genellikle ameliyat sonrası hastaların çoğu, bir hafta içinde yürümeye başlayabilir ve birkaç hafta sonra hafif aktivitelere dönebilir.” dedi.
İlk iki haftada ağrının kontrol altına alınması, yaraların iyileşmesi ve enfeksiyon riskinin yönetimi gibi süreçlerin hastanede veya evde geçirilebildiğine işaret eden Avcı, iyileşme süreci hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Bir ay sonunda hastaların büyük kısmı normal günlük aktivitelerine dönebilir. Ancak ağır kaldırma, eğilme veya uzun süreli oturma gibi hareketlerden kaçınmaları önerilir. Tam iyileşme süreci, omurga stabilitesine, hastanın fiziksel durumuna ve cerrahi yönteme bağlı olarak 3 ila 6 ayı bulabilir. Bu sürede fizik tedavi ve düzenli egzersiz, tam iyileşme sürecini hızlandırabilir. Ameliyat sonrası hastaların yaşam kalitesinde genel bir artış sağlanır. Hastalar, ağrıdan kurtularak hareket özgürlüklerini yeniden kazanır ve daha aktif bir yaşam sürebilir.”
Tekrarlama riskini azaltmak hastaların elinde!
Spinal stenoz ameliyatı sonrası bazı hastalarda daralmanın tekrarlayabileceğinin altını çizen Op. Dr. İdris Avcı, “Tekrarlama riski, yaş, genel omurga yapısı, dejeneratif süreçler ve omurganın stabilitesi gibi faktörlere bağlı olarak değişir. Özellikle yaşlanmaya bağlı omurga dejenerasyonu devam eden hastalarda, farklı bölgelerde yeniden daralma meydana gelebilir. Ancak tekrarlama riski, uygun cerrahi tekniklerin uygulanması ve ameliyat sonrası düzenli takip ile en aza indirilebilir.” dedi.
Ameliyat sonrası tekrarlama riskini azaltmak için hastaların bazı önlemler alması gerektiğine işaret eden Avcı, “Hastalar düzenli egzersiz yapmaya özen göstermeli. Omurgayı destekleyen kasların güçlenmesi, omurga üzerindeki baskıyı azaltarak daralma riskini düşürür. Fazla kilolu olmak omurga üzerinde baskı yaratır ve dejeneratif süreci hızlandırabilir. Uzun süreli ayakta durma veya oturma, omurga sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle hastaların uygun postürü koruyarak hareket etmeleri gerekir.” önerilerinde bulunarak sözlerini tamamladı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
-
Kartepeli Minikler “Bir Buğday Müzikali” İle Şenlendi
-
Büyükşehir, geleceğin mühendislerini buluşturdu
-
Bu proje ile tarımsal mücadelede sürdürülebilir çözümler üretilecek
-
Art Basel Hong Kong Koleksiyonu Samsung TV’lerle evlere taşınıyor
-
“30° Doğu Meridyeni Kocaeli” sergisi açılıyor
-
Segmentinin Öne Çıkan Modeli SEAL U DM-i, Dört Tekerlekten Çekişli Versiyonuyla Türkiye’de
YORUM BIRAK
YORUMLAR
SON DAKİKA
-
01
Kartepeli Minikler “Bir Buğday Müzikali” İle ŞenlendiKartepe Belediyesi’nin kültür sanat etkinlikleri kapsamında sahnelenen “Bir Buğday Müzikali” adlı çocuk tiyatrosu, minik izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı. -
02
Büyükşehir, geleceğin mühendislerini buluşturduBüyükşehir Belediyesi, İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi iş birliğiyle “Minik Mühendisler Buluşması” etkinliği düzenledi. -
03
Bu proje ile tarımsal mücadelede sürdürülebilir çözümler üretilecekEge Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji Anabilim Dalı Arş. -
04
Art Basel Hong Kong Koleksiyonu Samsung TV’lerle evlere taşınıyorArt Basel’in Resmi Sanat Televizyon Markası Samsung, Art Basel Hong Kong 2025’teki galerilerde sergilenen çağdaş başyapıtlarını sanat severlerle buluşturdu. -
05
“30° Doğu Meridyeni Kocaeli” sergisi açılıyorBüyükşehir Belediyesi, Seka Sanat İhtisas Merkezi’nde gerçekleştirdiği kültür ve sanat faaliyetlerine bir yenisini daha ekliyor. -
06
Segmentinin Öne Çıkan Modeli SEAL U DM-i, Dört Tekerlekten Çekişli Versiyonuyla Türkiye’deDünyanın lider elektrikli otomobil üreticisi BYD, Türkiye’deki ürün gamını genişletmeye devam ediyor. -
07
Büyükşehir’in yangın eğitimleri sürüyorAntalya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, ilçe hizmet birimlerinde görevli çalışanlara yönelik yangın eğitimlerini sürdürüyor. -
08
Başkan Çerçioğlu’ndan geleceğin sanatçılarına tam destekAydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun öncülüğünde Aydın’da yaşayan çocuklara ve gençlere yönelik gerçekleştirilen etkinlikler devam ediyor. -
09
İzmir’de “akıllı” kavşaklar ile akıcı trafikKent genelinde İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki 479 kavşakta, Akıllı Trafik Yönetim Sistemi kullanılarak trafik daha akıcı hale getiriliyor. -
10
AASSM, mayıs programı ile yazı karşılıyorİzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM) mayıs ayında dopdolu bir programla yazı karşılıyor. -
11
Yarımada’ya 10 milyon liralık su yatırımıİZSU Genel Müdürlüğü Urla, Seferihisar, Menderes ve Karaburun’da yaşayan vatandaşların tatil sezonunda su sorunu yaşamaması için yoğun bir çalışma yürütüyor. -
12
Hentbolda Türkiye Kupası heyecanı İzmir’de yaşanacakTürkiye Hentbol Federasyonu’nun düzenlediği HDI Sigorta Kadınlar ve Erkekler Türkiye Kupası Sekizli Final müsabakaları, 30 Nisan-3 Mayıs tarihleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılacak.