Çocuğunuzun Ders Başarısı Nasıl Olursa Olsun Tatile İhtiyaç Var

Bahçeşehir Koleji Kariyer ve Rehberlik Merkezi, yeni döneme daha verimli başlamaları için çocukların ara tatilde dinlenmesinin önemine dikkat çekiyor. Ders başarısı düşük olsa da bu çocukların da tatile ihtiyaç duyduğunu hatırlatan Bahçeşehir Koleji Kariyer ve Rehberlik Merkezi, ara tatil için ebeveynlere altın değerinde önerilerde bulunuyor.

 

Yılın ilk ara tatili 14 Kasım’da başlıyor. Okul dönemi boyunca derslerinde başarılı olsa da olmasa da her çocuk yoğun bir sorumluluk taşıyor. Okulda geçirdiği tüm zamanlarda bir şeyler öğrenmesi bekleniyor, öğrenip öğrenilmediği de test ediliyor. Ayrıca evde de ailelerin kontrolü ve uyarısına maruz kalıyor. Doğal olarak her çocuk böyle bir yoğunluğun ardından tatile ihtiyaç duyuyor. Oysa tatilde bile özellikle ders başarısızlığı olan ya da ödev yapmakta, ders çalışmakta zorlanan çocukların aileleri tarafından daha fazla baskı altında tutulabildiğine dikkat çeken Bahçeşehir Koleji Kariyer ve Rehberlik Merkezi, bu çocukların da tatile ihtiyacı olduğu unutulmaması gerektiğini hatırlatıyor.

 

Öğrencilerin gerçek anlamda tatil yapmaları ve öncelikle dinlenmiş olarak yeni döneme başlamalarının çok önemli olduğunun altını çizen Bahçeşehir Koleji Kariyer ve Rehberlik Merkezi, ara tatili verimli geçirmek için önerilerde bulunuyor. Çocukların başarısında ebeveynler teşvik ve desteğinin güçlü olması önemli bir rol oynuyor. Sıkıntıların altında yatan nedenler düşünülerek, sonraki ara döneme hazırlık yapılması da gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken noktanın tatilin derslere boğulmaması olduğunu hatırlatan Bahçeşehir Koleji Kariyer ve Rehberlik Merkezi, eğer çocuğun derslerle ilgili sorunları varsa bunu eleştirmek yerine bir süre için onun bu sıkıntıdan uzaklaşmasını sağlayacak şekilde birlikte zaman geçirmek gerektiğinin de altını çiziyor. 

 

Hafif tekrarlarla derslerden kopmasını önleyebilirsiniz

  • Tatil çocuklar için öğrenilmemiş ve anlaşılamamış konuların pekiştirilmesi için de bir fırsat… Ancak tüm günü dersle doldurmak yerine günün belli saatlerini çocuğa destek vererek, sıkmadan ve hırpalamadan eksiklerini tamamlamaya yönelik olarak kullanmak gerekiyor. Bu dönemde hafif tekrarlarla çocuğun derslerden kopmaması yeterli oluyor.
  • Tatil programı hazırlarken onun da desteğini ve onayını almak önem taşıyor. Örneğin günde bir saat çalışmasını hedefliyorsanız bu bir saatin günün hangi saatinde olacağı konusunda çocuğunuz da fikrini almanız uygun olacaktır.  Program yaparken eğlenceli aktiviteler içinde olmasına da önem vermek ve onunla birlikte geçireceğiniz zamanların da bu program içinde bulunmasına dikkat etmelisiniz.
  • Özellikle okul döneminde yeterince çocuklarıyla ilgilenemeyen, birlikte keyifli vakit geçiremeyen anne babalar için tatil dönemi bir fırsattır. Bu dönemde çocuklarınıza vereceğiniz en iyi hediye, onlara göstereceğiniz ilgi ve ayırdığınız zaman olacaktır. Bu tatilde mutlaka birlikte zaman geçirmeniz, bir arada olmanız, onu dinleniz, duygu ve düşüncelerini öğrenmeye çalışmanız ve kendi duygu düşüncelerinizi onunla paylaşmanız faydalı olacaktır. 
  • Eğer çocuğunuz tatilin büyük bir kısmını sizinle birlikte evde geçirecekse televizyon ve bilgisayar kullanımı konusunda dikkatli olmalı, kullanım süresini sınırlamalısınız. Çünkü çocuklar bu konuda sınırsız kullanım hakkı talep edebilir. Bu da çocukların sosyal yaşantılarının zenginleşmesi, zihinsel süreçlerinin tazelenmesi ve dinlenmesinin aksine negatif bir etki yaratacaktır.
  • Okul döneminde kapalı alanda kalan ve genellikle masa başında oturmak zorunda kalan çocukların fiziksel aktivite yapmaya ihtiyaçları vardır. İmkânlarınız dâhilinde çocuğunuzun yüzme, tenis, basketbol gibi açık havada spor yapması sağlayabilir, yeni yerler keşfetmeye teşvik edebilirsiniz 
  • Spor yapmak ve bunu alışkanlığa dönüştürmek ruh sağlığını korur, daha iyi öğrenmeyi destekler ve sınavlarda da fark yaratır. Spor öğrenmeyi kolaylaştırır, birey spor yaparken öğrenilen bir hareketi öncelikle zihninde canlandırır, nasıl yapabileceğini anımsar ve davranışa döker. Bu da çocuğun bilişsel gelişimine katkı sağlar, zekasını daha iyi kullanmasına fırsat verir. Ara tatil döneminde düzenli spor yapması çocuğunuza faydalı olacaktır.

 

Anaokulu ve ilkokul öğrencileri bu etkinliklerden çok keyif alacak

  • Dışarıya çıkmaya ne dersin? Gözlerini kapat ve etrafındaki sesleri dinlemeyi dene. Duyduğun seslerle ilgili ailenle sohbet edebilir ya da resmini yapabilirsin.
  • Bir ağaçtaki yaprakları say ve son yaprağın ne zaman düştüğünü düşün ve not et.
  • Doğa yürüyüşünün ardından topladığın dalları, yaprakları, çiçekleri, tohumları ya da bulduğun malzemeleri kullanarak bir şeyler tasarlayabilirsin. 
  • Tatil için bir müzik listesi oluşturmayı deneyebilirsin. İstediğin zaman istediğin şarkıyla dans etmek eğlenceli olacaktır!
  • Bugün şef sensin! Ailede kimsenin bilmediği bir yemek tarifi videosu izle ve ailen için hazırla.
  • Yeni beceriler veya hobiler edinmeye ne dersin? Örneğin, dikiş dikmek, örgü örmek, bisiklet sürmek, seramik boyamak gibi.
  • Mandala boyamanın dikkat süreni uzattığını, seni sakinleştirdiğini ve hayal gücünü desteklediğini biliyor muydun? Denemeye ne dersin? Mandalanı boyarken klasik bir müzik dinlemek de iyi bir fikir.
  • Yaşlıları ziyaret etmek onları çok mutlu edecektir. Ailendeki yaşlıları ziyaret edebilir ya da onlarla görüntülü sohbet edebilirsin. Hatta görüşmeden önce yaptığın bir resimle onlara sürpriz yapabilirsin
  • Sokak hayvanlarını unutmuyorsun değil mi? Bugün onlara mama ve su verebilirsin hatta belki ailenle birlikte bir kedi evi tasarlayabilirsiniz.
  • Bebekken neler yaşadığımızı, nasıl Hissettiğimizi hatırlamak çok zor ancak nasıl göründüğümüzü hatırlamak mümkün. Ailenle birlikte bebeklik fotoğraflarının olduğu bir albümü incelemeye ne dersin?
  • Bahçeye ya da bir saksıya çiçek ekip belli aralıklarla sulayarak bakımını sağlayabilirsin.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni