Büyükşehir’in sulama projesi Manavgat’a hayat verdi

Toprakları suya kavuştu Manavgatlı çiftçinin yüzü güldü 

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanarak hizmete başlayan Manavgat Çardak-Taşağıl Mahalleleri Kapalı Sistem Sulama Tesisi çiftçinin yüzünü güldürdü. 40 yıldır suya hasret olan 5 bin dekar kuru tarım alanları suya kavuşarak tarımsal üretim yeniden başladı. Verimi ve kazancı artan çiftçinin yüzü gülüyor. Susuzluk nedeniyle göç eden insanlar topraklarına geri dönmeye başlarken bölgeye sera yatırımları da başladı.

 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in yerelden kalkınma hedefiyle tarım sektörüne sağladığı en önemli yatırımlardan biri olan Manavgat Çardak Taşağıl Sulama Suyu Projesi sayesinde sulu tarımın başladığı kurak topraklar yeşile bürünmeye ve mahsullerini vermeye başladı. 

 

TARIM ARAZİLERİ YEŞİLE BÜRÜNDÜ 

Manavgat Taşağıl bölgesinde 40 yıldır yaşanan su sorunu yüzünden kendi topraklarını ekip dikemeyen ve göç etmek zorunda kalan Manavgatlı çiftçiler, Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği sulama suyu projesi ile rahat bir nefes aldı. Proje kapsamında Köprüçay Irmağı’ndan alınan sulama suyu, 300 metreye terfi edilerek, 3 kilometre uzaklıktaki depolama alanına taşındı. Depolama alanında biriktirilen sulama suyu 13 kilometrelik bir hatla çiftçilere ulaştırıldı. Yaklaşık 5 bin dekar kuru tarım arazisi suya kavuştu. Su azlığından dolayı daha önce yalnızca hububat ekimi yapılabilen alanlarda sulu tarıma geçildi. Böylece bölge halkı seracılık dahil her türlü üretimi yapabilir hale geldi. Yaklaşık 700-800 çiftçi ailesini doğrudan etkileyen proje ile ürün ve verim artışı sağlandı.

 

SU GELDİ ÜRÜNLERDE VERİM VE LEZZET ARTTI 

Çardak Mahallesi’nde çiftçilik yapan Emine Eroğlu, sulama suyu gelmeden önce kısıtlı imkânlarla üretim yapmaya çalıştıklarını belirterek, “Önceden kuyumuz vardı el gücüyle sulama yapıyorduk, sonra sondajı denedik onda da istediğimiz verimi alamadık. Topraklarımızı az sulayabiliyorduk onun için domateslerimiz hep hasta oluyordu. Biz çiftçiyiz, geçimimiz bu topraklardan sağlıyoruz, mecburuz bu bahçeyi yapmaya. Ama Allah razı olsun Muhittin Böcek Başkanımız suyumuzu getirdi. Seralarımızı bahçelerimizi artık rahatça sulayabiliyoruz. Domates, biber ve zeytinlerimiz artık daha güzel ve lezzetli” diye konuştu. 

 

BAŞKAN BÖCEK DERDİMİZE DERMAN OLDU 

Başkan Muhittin Böcek’in çiftçiye verdiği su sözünü tuttuğunu hatırlatan Emine Eroğlu, “Başkanımız Muhittin Böcek seçim zamanı, “Ben bir gariban çocuğuyum, tarlalarda traktör üstünde alın teri akıtan, ineğin yoğurt – süt parasıyla büyümüş bir birisiyim” demişti. Ben de o zamanlar Muhittin Böcek mutlaka bizim derdimize derman olur halimizden anlar demiştim. Gerçekten söz verdi suyu getirdi” diyerek teşekkür etti. 

 

BÖLGEYE YATIRIMLAR BAŞLADI 

Çardak bölgesine su geleceğini öğrenince yatırım yapmaya karar verdiğini söyleyen girişimci Halil Turan, “Büyükşehir Belediyesi’nin Taşağıl ve Çardak bölgesine sulama suyu getireceğini duyunca burada seracılık yapmaya karar verdim. Sulama suyumuzu sağladık, sistemi kurduk üretime başladık ve serada muz yetiştiriyoruz. Eğer Taşağıl Projesi olmasaydı yatırım yapamazdım. Gelen suya güvenerek işe başladık. Çünkü muzun suya çok ihtiyacı var. Emeği geçen Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ve herkese çok teşekkür ederim” diye konuştu. 

 

İLK MAHSULLERİ TOPLUYORUM 

Çardak bölgesinde susuzluk yüzünden boş kalan tarım arazisinde suyun gelmesiyle yeniden üretime başladığını söyleyen Yakup Eroğlu, “Önceden bu tarlam susuzluktan boştu hiç bir şey ekemiyordum. Büyükşehir’in getirdiği sulama su ile her yer yeşermeye başladı. Hemen tarlama biber ektim. Şimdi ilk mahsullerimi topluyorum.  Verim çok iyi. Hem kendi bütçemize hem de ekonomiye bir katkımız olacak. Önceden çok kısıtlı şartlarda seracılık ve bahçeye dikim yapabiliyorduk ama artık arazilerimizde sulu tarım yapmaya başladık. Muhittin Böcek Başkanımızdan Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.

 

SU GELİNCE TOPRAĞIMIZA DA HAYAT GELDİ 

Taşağıl Mahalle Muhtarı Ali Nail Arsever, yıllardır kurak olan susuz kalan topraklarının suyuna kavuştuğu için mutlu olduklarını söyleyerek, şöyle konuştu: “Su gelince bu topraklara hayat geldi. Artık topraklarımız yeşilleniyor, insanların yüzü gülüyor. Önceden sadece zeytin yetiştirilirdi ama şimdi herkes tarlasını ekiyor, dikiyor sulamasını yapıyor. Su olmadığı için yıllarca çok göç verdik. İnsanlar sulu yerlere gitti ama şimdi geri dönmeye başladılar. Başkanımız Muhittin Böcek’ten Allah bin kere razı olsun.” 

 

GÖÇ EDEN TARLASINA KÖYÜNE GERİ DÖNÜYOR 

Bölgede su olmayınca ekilemeyen verimli tarım arazilerinde üretim yapılamadığını ve bu yüzden göç verdiklerini hatırlatan Sulama Suyu Kooperatif Başkanı Muammer Gündoğdu “Bu bölgede 40 -50 yıldır su diye bir şey görmedik. Taşağıl Çardak Sulama Projesi, bence Manavgat’ın en büyük projesi. 5 bin dönüm arazi suya kavuştu. Örneğin bu araziler birkaç ay önce boştu ama şimdi suyun gelmesi sayesinde biber ya da her türlü sebze ekilebiliyor. Su gelince göç eden insanlar geri dönüp tarlasını işlemeye başladı” diye konuştu. 

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni