Bulgar Astronot Adayı Ivanova, İlham Aldığı Uzay Kampında

İlk Bulgar kadın astronot olma hayali kuran ve bunun için özel eğitimler alan 19 yaşındaki Tatyana Ivanova, kendisine ilham verdiğini söylediği Uzay Kampı Türkiye’yi ziyaret etti.

 

Uzay Kampı Türkiye’ye 2018 yılında öğrenci olarak katılan ve o günden beri astronot olma hayaliyle yüksek G, anti-G ve sıfır G uçuşları, uzay giysisi operasyonları ve hipoksi eğitimleri de dahil olmak üzere bir dizi eğitim alan Tatyana Ivanova, yıllar sonra Uzay Kampı Türkiye’ye tekrar gelerek planlarını anlattı.

 

HAYATINI DEĞİŞTİREN KAMP

Ivanova, astronot olmayı Uzay Kampı Türkiye’deki astronomi eğitimlerinde izlediği bir filmin başlangıcındaki "Astronot olduğunuzu hayal edin!" cümlesinden etkilenerek düşlemeye başladığını söyleyerek, “Sekizinci sınıftayken Uzay Kampı Türkiye hakkında bilgi sahibi oldum ve Bulgaristan’da düzenlenen bir yarışmaya katılarak uzay kampına tam burslu olarak katılma hakkı kazandım. Katıldığım Uluslararası Yaz Kampı programında simülatör çalışmalarından büyük keyif aldım. Uzayla ilgili izletilen bir filmin ‘Bu astronotun siz olduğunuzu hayal edin’ diye başladığını hatırlıyorum. Sınırlarımı zorlamak için gerçekten büyük bir şeyin parçası olmak istediğimi o anda fark ettim ve o günden beri de uzaydaki ilk Bulgar kadın olma hayalimi gerçekleştirmek için çabalıyorum” diye konuştu.

 

Kamptan döndükten sonra astronot olmak için ne yapılması gerektiğini araştıran Ivanova, ABD’de kurslara katılarak havacılıkta ve denizde hayatta kalma; uzay bilimi, biyoastronotik, uçuş mühendisliği ve havacılık gibi eğitimleri aldı. Ayrıca ABD’de Florida Tech Üniversitesi'nde bulunan Advanced PoSSUM (Üst Mezosferde Polar Suborbital Bilim) Akademisine de kabul edilerek, atmosfer biliminden uzay giysisi tasarımına kadar çeşitlilik gösteren programlara katıldı ve astronot olmak için birçok gereklilikten sadece birkaçı arasında yer alan yüksek G, anti-G ve sıfır G uçuşları, uzay giysisi operasyonları ve hipoksi eğitimleri aldı. Bulgaristan Atlantik Kulübü Uzay Elçisi olan Ivanova, halen Sofya Üniversitesinde Fizik Mühendisliği eğitimine devam ediyor.

 

KENDİSİ GİBİ ASTRONOT OLMAK İSTEYENLERE YOL GÖSTERECEK

Ivanova, Uzay Kampı Türkiye’nin 2022-2023 döneminde düzenleyeceği uluslararası yaz kampı programlarına konuşmacı olarak katılarak gelecekte kendisi gibi astronot olma hayali kuran çocuklara neler yaptığını, hangi aşamalardan geçtiğini anlatacak. Uzay Kampı Türkiye’nin Bulgaristan’daki temsilcisi Center for Creative Thinking yöneticileriyle birlikte kampı ziyaret eden Tatyana Ivanova, şunları söyledi: “Uzay Kampı Türkiye’nin sunduğu eğitimler gerçek astronot eğitimleriyle büyük benzerlikler gösteriyor. Hidroponik laboratuvarı, uzay seyahatinde yaşanacak zorlukların gösterimi, yer kontrol merkezi gibi uzay sektöründen başka alanda bulamayacağınız örnek ve uygulamaları içeriyor. Kampta astronot eğitimlerinde de olduğu gibi disiplinli bir hayatı, diğer kişilerle iletişim ve liderlik özelliklerinin nasıl geliştireceğimiz öğretiliyor. Kendi astronot eğitimlerimde yüksek G, anti-G ve sıfır G uçuşlarını da denedim ve kamptaki Sıfır Yerçekimi duvarının harika olduğunu söyleyebilirim. Yaz kamplarında benim gibi uzaya gitmek isteyenlerle neler yaşadığımı paylaşmak için sabırsızlanıyorum.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni ucuz yangın kapısı