EÜ’de “II. Ulusal Yapay Resif Çalıştayı” düzenlendi

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü iş birliğinde “II. Ulusal Yapay Resif Çalıştayı” gerçekleştirildi. EÜ Su Ürünleri Fakültesi Binbir Gıda Konferans Salonunda düzenlenen çalıştaya EÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Sunlu, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Daire Başkanı Doç.Dr. Mahir Kanyılmaz, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Dinçer, akademisyenler, Bakanlık İl Müdürlüğü temsilcileri, balıkçılar, STK’lar ve öğrenciler katıldı.

 

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Dekan Prof. Dr. Uğur Sunlu, “İkincisini düzenlediğimiz bu çalıştayın ilki, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü organizasyonuyla, 2018 yılında Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü’nde düzenlenmiştir. Bakanlık personeli, üniversitelerdeki araştırmacılar ve sivil toplum örgütleri toplantıya katılım sağlamıştır. I. Ulusal Yapay Resif Çalıştayında Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından, dünyada ve ülkemizde yapay resiflerin mevcut durumu, deniz ekosistemi ve balıkçılık üzerindeki etkileri ile yapay resif stratejisi ve mevzuata ilişkin sunumlar yapılmıştır. Toplantı sonunda tüm katılımcılar, bu ulusal toplantının düzenli yapılması konusunda fikir birliğine varmıştır. Bu çerçevede II. Ulusal Yapay Resif Çalıştayı’nı düzenlemekteyiz. Çalıştaydaki amacımız ilk yapılan toplantıdan bu güne kadar geçen dört senede, ülkemizde yapay resifler konusunda yapılan bilimsel ve yönetimsel çalışmaları değerlendirmek, paydaşların tecrübelerini dile getirmelerini sağlamak, sorunları ele almak ve geleceğe yönelik somut öneriler ortaya koymaktır” dedi.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay ise, “Yapay resiflerin önemi son 35-40 yıldır dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça artmıştır. Gerek Bakanlığımız tarafından uygulanan projelerden gerekse bilim insanlarımız tarafından yapılan çalışmalardan uygulamada ve uygulamaya esas kriterlerin geliştirilmesinde önemli gelişmeler elde ettik. İlkini 2018 yılında gerçekleştirdiğimiz Ulusal Yapay Resif Çalıştayı’nda elde edilen çıktılar da konuyla ilgili çalışmalarımızda bizlere ışık tuttu. Yüksek maliyetlerle hayata geçirilen yapay resiflerin hedeflenen amaçlarına ulaşmasında, tüm paydaşların birbirleriyle olan etkileşimlerinin elzem olduğunu düşünüyor ve bu amaca hizmet edecek II. Ulusal Yapay Resif Çalıştayını bugün burada düzenliyor olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

 

Moderatörlüğünü Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü  Dr. Mustafa Altuğ Atalay’ın yaptığı oturumda, Altan Lök, “Türkiye’de Yapay Resif Çalışmalarının Tarihsel Gelişimi”, Derya Özcan “Yapay Resiflerde Mevcut Durum ve Yasal Düzenlemeler”, Dilek Türker ve Kadriye Zengin “Edremit Körfezi Doğal Resiflerden Yapay Resiflere 5 Yıllık Zaman Serisinde Balık Faunası Özelinde Biyo-çeşitliliğinin Tespit Edilmesi”, Evrim Kalkan Tezcan, Çağla Meral Akgül, Selçuk Şahutoğlu, Yiğit Alaşehir, Devrim Tezcan, “Türkiye’de İlk Üç Boyutlu Yapay Resif Uygulaması”  konularında sunumlar yaptı.

 

Çalıştayda yapay resif projelerinin mevcut durumu, yapay resfilerin balıkçılığa, ekosisteme, dalış turizmine etkileri konularında alanında uzman konuşmacılar tarafından sunumlar yapıldı. Ayrıca konuşmacılar yapay resiflerin sosyo-ekonomik etkileri, yapay resif alanlarının yönetimi ve mevzuatı, mühendislik çalışmaları konularında da sunumlar gerçekleştirdi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni