Sonbaharda Veri Kaybına Dikkat

KÖTÜ HAVA KOŞULLARINDAN ETKİLENEN CİHAZLARI KURTARMAK MÜMKÜN MÜ? 

 

Fırtına, soğuk havalar ve şiddetli yağış gibi kötü hava koşulları teknolojik cihazlarda arızalanmalara neden oluyor. Arızalanan teknolojik cihazlar ise veri kaybına sebebiyet veriyor. Sonbaharın gelmesiyle birlikte kullanıcıların kötü hava koşullarından doğacak veri kayıplarını önlemek adına alması gereken önlemlerin kritik önem taşıdığını vurgulayan Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, sonbaharda veri kaybını önlemek adına alınabilecek tedbirleri 4 maddede sıralıyor.

 

Sonbaharın gelmesiyle birlikte hava sıcaklıkları düşüyor, yağış oranları artıyor. Kötüleşen hava koşulları cihazlara zarar verirken kullanıcıların verilerini de ciddi oranda tehdit ediyor. Olumsuz hava koşulları nedeniyle yaşanan ani elektrik kesintileri ve sıvı teması gibi durumlar başta depolama cihazlarını olumsuz etkilerken kullanıcıların bilinçsiz davranışlarının ise veriler için geri döndürülemez sonuçlara yol açtığının altını çizen Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, sonbaharda yaşanacak veri kayıplarının önüne geçmek için kullanıcıların alması gereken önlemleri 4 adımda aktarıyor.

 

Sonbaharda Veri Kaybına 4 Adımda Dur Deyin!

Sonbaharın gelmesiyle birlikte artan yağış oranları, hayatın birçok alanını etkilediği gibi teknolojik cihazları da etkiliyor. Şiddetli yağmurlar hem kişisel hem de profesyonel hayatta kullanılan teknolojik cihazlar için hayati önem taşıyan problemlere sebebiyet veriyor. Öyle ki ani elektrik kesintileri ve teknolojik cihazların sıvı ile teması gibi problemler veri kaybı riski taşıyor. Bu problemler karşısında kullanıcıların bilinçli davranması gerektiğinin birincil öncelik olduğunu vurgulayan Serap Günal, ani elektrik kesintilerini engelleyecek ve veri kaybına dur diyecek önlemler alınması gerektiğini ifade ediyor.

 

1. Sıvıyla temas eden ve hasar gören cihazları çalıştırmayı durdurun. Hasarlı ya da sıvıyla temas eden laptop, masaüstü bilgisayar, telefon, tablet ya da hard disklerin çalışmasını durdurmak veri kaybını önlemede kritik önem taşıyor. Bu gibi durumlarda cihazların hemen kapatılması veya yeniden çalıştırılmaması gerekiyor. Cihazlarda işlem yapılmaya devam edilmesi durumunda verilerde onarılmayacak zararlar oluşabiliyor.

 

2. Sıvıyla temas eden cihazları kurutmayın. Şiddetli yağışların yaşandığı durumlarda sıvıyla temas etmiş olan cihazları bilinçsiz bir şekilde kurutmaya çalışmak verileri geri dönüşü olmayan bir yola sokuyor. Kurutma makinelerinin cihazları maruz bıraktığı sıcak, diskleri aşındırıyor ve cihazlardaki hasarı artırıyor. Bu nedenle sıvıyla temas eden cihazların kurutulmaması öneriliyor.

 

3. Yardımcı yazılımlar kullanmayın. Kötü hava koşulları nedeniyle hasar gören bir sürücüyü onarmaya çalışmak için dosya kurtarmak amacıyla diğer yardımcı yazılımlar bilinçsizce kullanılmamalı. Yardımcı yazılımlar verileri bozabiliyor.

 

4. Hasar almış sabit sürücülere dikkat edin. Hasarlı bir sabit sürücü sallanmamalı ve sökülmemeli. Aksi durumda gerçekleşecek yanlış kullanım verilerde daha fazla hasara sebep olabilir.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
ikinci el rolex saat alan yerler yangın merdiveni ucuz yangın kapısı uluslararası evden eve nakliyat asfalt plenti Ankara gündem